Viski Üretim Tarihi Nerede Yazar?
Alkollü içki alışverişi yaparken gözünüzün önündeki viski şişelerinde bulunan etiketi okuyabilmek önemlidir. Merak edilen sorulardan viski üretim tarihi herkesin tarafındaki sorudur. Çoğu kişi viski alırken buna dikkat etmez ve sadece markaya önem verir. Eğer viski alacaksanız, alışveriş yaparken ürünün üzerindeki etiketi mutlaka okumanız gerekir. Sadece markaya bakarak içki almak doğru değildir. Hangi yılda üretildiği, hangi bölgeye ait olduğu gibi bilgiler alacağınız ürünü size daha çok tanıtır. Böylelikle daha sağlıklı bir alışveriş yaparsınız.
Viski Üretim Tarihi Nerede Yazar?
Seçim yaparken biraz daha vakit harcamış olursunuz ama olsun. Örneğin, çoğunlukla viski şişeleri üzerinde yer alan markaya baktığınızda viskinin üretildiği damıtım evini görmüş olursunuz. Ama bazı ürünlerde ise marka, damıtım evinden bağımsız kurumsal bir şirket adı da olabilir. Peki, viski üretim tarihi nerede yazar? Şişelerin üzerinde son kullanma tarihi yer alır mı?

Viski Üretiminde Yaş Nedir? Üretim Tarihi Nerede Yazar?
Satın almış olduğunuz viski şişesinin üzerindeki etikette viski üretim yılı belirtilmiş olması gerekir. Yıl, bize, satın aldığınız viskinin fıçıda kaldığı süreyi gösterir. Bu da önemlidir, çünkü bir viski ne kadar süre fıçıda kalırsa o kadar olgunlaşır ve daha çok tercih edilir. Bu yüzden viski şişeleri üzerinde görülen tarih son kullanma tarihi değildir üretim tarihidir. Şişelere koyulan viski lezzetini yıllarca korumaya devam eder.
Tıpkı viskide diğer alkollü içecekler gibi serin yerlerde güneşten uzak bir vaziyette uzun yıllar boyunca saklanabilir. Yani viskiler bozulmaz. Çok uzun yıllar açılmış önce açılmış bir şişeyi saklamış olsanız bile yine içebilirsiniz ancak içindeki alkol oranı biraz kaybolmuş olabilir. Viskinin yıllar içinde sadece tadı biraz bozulabilir. Onun dışında zehirleme ya da bozulma gibi bir durumu olmayacaktır. Şişenin üzerinde görülen tarihte üretim tarihidir. Viski Üretim Tarihi
Viskinin Son Kullanma Tarihi Var Mıdır?
Viskilerin üzerinde yer alan tarihin üretim tarihi olduğunu unutmayalım. Viskiler şarap gibi şişede değil, fıçıda yıllanır. Bazı ülkelerde, viskinin en az 3 yıl boyunca fıçılarda olgunlaştırılması gerekir. Bazı viskilerinde üzerinde yıl ifadesi bulunmaz. Böyle viskilerde yıl belirtilmemiş viskiler kategorisine girer. Yani viski açılmadığı sürece, çok uzun yıllar dayanabilir. Zaten şişe açılmış olsa bile, kapağı sıkıca kapatılırsa yine uzun yıllar saklanmaya kaldığı yerden devam edebilir.
Viski Bozulur mu?
Şişenin üzerinde görmüş olduğunuz tarih bilgisi ise üretim tarihidir. Viskilerin son kullanma tarihi yoktur ve bu üretim tarihinin son kullanma tarihi ile karıştırılmaması gerekir. Açılmamış şişeleri serin yerlerde güneş ışığından uzak bir biçimde dik olarak saklayabilirsiniz. Açtığınız şişeleri ise kapağını yine sıkıca kapatarak aynı saklama koşullarında tutabilirsiniz. Çok uzun yıllar böyle kalacaksa sadece ilerleyen zamanlarda alkol oranında biraz azalma olabilir bu da içerken yavan bir tat verebilir. Bu alkol oranı da yasalara göre %40 seviyesinde tutulmalıdır. Bunun dışında bir sorun olmayacaktır.
Sizler için hazırladığımız diğer yazılarımızı da görmenizi tavsiye ederiz.