İlaçların Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar?

İlaçların son kullanma tarihi nerede yazar? Sorusunun cevabını bilmek sağlığımız için kritik önem taşır. Ağrı kesici, aspirin, ateş düşürücü, öksürük şurubu gibi en hafif görünen ilaçların bile tarihi geçtikten sonra kullanılması ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.

Tarihi geçmiş ilaçların sebep olacağı problemlerin başında mide bulantısı, kusma, alerji gibi durumlar gelir. Ancak bu ilaçların tüketilmesi her zaman böyle geçici sorunlara neden olmaz. Zehirlenme, kalpte ritim bozukluğu ve benzeri daha tehlikeli tablolar da ortaya çıkabilir.

İlaçlarda Son Kullanma Tarihi Neden Önemli?

İlaçlarda Son Kullanma Tarihi Neden Önemli?
İlaçlarda Son Kullanma Tarihi Neden Önemli?

Bu tarih; ilacın bozulmadan, sağlık açısından riskli hâle gelmeden, sorunsuz bir biçimde ne zamana dek kullanılabileceğini gösterir. İlacın, bildirilen süre dolmadan kullanılmış olması gerekir.

SKT, ürünün raf ömrünü ifade eder. ‘TETT’ kavramı ise, ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’ anlamına gelir. Ürün, o tarih geçmiş olsa bile tüketilmeye devam edilebilir.

Son kullanma tarihi geçtikten sonra ilaçlarda bulunan kimyasal maddeler etkisini kaybeder. Bu ise, kullanılan ilacın istenilen faydayı sağlamasına engel olur. Öte yandan bu kimyasalların yapısı değişerek çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir. İlaçların Son Kullanma Tarihi Nerede

Fakat bununla birlikte, ilaçların son kullanma tarihi hâlâ tartışmalı bir konudur. Çünkü yapılan bazı incelemeler sonucunda, 40 yıllık muhtelif ilaçların potansiyellerini koruyabildiği belirlenmiştir.

JAMA International Medicine dergisinin yayınladığı bu çalışma; çeşitli diyet hapları, ağrı kesiciler ve antihistaminikler üzerinde gerçekleştirilmiştir.

Ancak bu istisna, bütün ilaçlar için genelleştirilemez. Zaman aşımına uğrayan ilaçların her biri sağlık için tehdit edici bir unsurdur. Zira bu ilaçların tedavi gücü zayıflar veya tamamen yok olur. Ayrıca bunlar, bakteri üremesine oldukça müsaittir.

İlaçların Son Kullanma Tarihi Nerede Yazıyor?

Bu bilgi, ilaç kutusunun / ambalajının üzerinde yer alır. Prospektüs; ilacın endikasyonları, kontrendikasyonları, olası yan etkileri, önerilen dozu ve kullanım şekli gibi konularda sizi aydınlatır. Fakat farmakolojik ürünlerin en son ne zamana kadar tüketilmesi gerektiğini belirtmez.

İlaçların son kullanma tarihi nerede yazar? Diye merak ediyorsanız, yanıtı ilaç kutusunda aramalısınız. Tarihinin bir gün bile geçtiğini gördüğünüzde o ilacı kullanmaktan uzak durmalı ve çöpe atmalısınız.

Son Kullanma Tarihi Geçmiş İlaç Kullandım, Ne Yapmalıyım?

Olası risklere karşı vakit kaybetmeden en yakınınızdaki bir hastanenin acil servisine başvurun. Doktorunuz, ilacın vücudunuza zarar verip vermediğini öğrenmek için kan testleri veya başka tetkikler isteyebilir. Zehirlenme durumunda hastanın midesini yıkamak gerekecektir.

Sonuç olarak tarihi geçmiş ilaçların aktif ve yardımcı bileşenleri stabilitesini, verimliliğini yitirir. Bundan dolayı, bir ilacı kullanmadan önce son kullanma tarihini kontrol etmek şarttır.

Tarihleri karıştırmamak için her ilacı kendi kutusunda muhafaza etmeye özen gösterin. Eğer kutusunu atar ve ilacı ambalajından başka bir yerde saklarsanız tarihini doğru bir şekilde öğrenmeniz mümkün olmayacaktır.

İlaçların son kullanma tarihi nerede yazar? Sorusunun dışında farklı ve ilginç soruların cevapları için sitemizi inceleyebilirsiniz.

Sizler için hazırladığımız diğer yazılarımızı da görmenizi tavsiye ederiz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku