Bilgisayar Özelliklerine Bakma Nasıl Bakılır?
Bilgisayar özelliklerine bakmak için standart yöntemlerin yanı sıra komut istemi ve Powershell gibi yöntemler kullanılabilir. Bilgisayarda yer alan donanım ve sistem özelliklerine rahatlıkla erişebilirsiniz.
Bilgisayar Üzerinden Bilgisayar Verilerine Erişme

Bilgisayar üzerinden bilgisayar özelliklerine erişmek için masaüstü ya da dosya yöneticisi üzerinde yer alan bilgisayar ikonuna sağ tıklamanız gerekir. Açılan pencerede işlemci, sistem donanım ve bilgisayar yüklü bellek gibi pek çok farklı veriye erişebilirsiniz. Windows’un orijinal ya da etkin yapıda olup olmadığı bu ekran üzerinden kontrol edilir.
Ayarlar Üzerinden Bilgisayar Özelliklerine Erişme
Ayarlar üzerinden bilgisayar özelliklerine erişmek için şu adımları uygulayabilirsiniz:
- Başlat-ayarlar-sistem
Hakkında bölümlerini takip ederek sağ tarafta yer alan pencerede cihaz özellikleri hakkında bilgisayar üzerinden verilerini analiz edebilirsiniz.
Sistem Bilgisi Üzerinden Bilgisayar Özelliklerine Erişme

Sistem bilgisi üzerinden bilgisayar özelliklerine erişme bilgisayar özelliklerine ulaşmanız için tercih edebileceğiniz önemli bir adımdır. Windows 10 işletim sistemi üzerinde yer alan arama bölümüne sistem bilgisini yazarak ekran üzerinde kapsamlı raporlara ulaşabilirsiniz. İlk açılış ekranında sistem ile ilgili özet bilgiler yayınlanır. Donanım kaynakları, bileşen gibi pek çok sekme altında yer alan bilgiyi detaylı şekilde öğrenebilirsiniz. Ekranı dışa aktarma seçeneği vasıtasıyla bilgisayar özelliklerinin kaydedilmesi gerekir.
Powershell Ayarlar Üzerinden Bilgisayar Özelliklerine Erişme
Powershell ile bilgisayar verilerini öğrenme seçeneği Powershell üzerinde gösterilen kodlar vasıtasıyla sağlanır. Başlat menüsü üzerinden Powershell uygulamasını açarak terminal penceresine Get – Computerlnfo komutunu yazdıktan sonra Enter tuşuna basın. Bu sayede mevcut terminal pencerede kullanıcıların sistem bilgilerine kolayca ulaşabilirsiniz.
Komut Sistemi Üzerinden Bilgisayar Özelliklerine Erişme
Komut sistemi üzerinden bilgisayar özelliklerine erişme arama çubuğuna cmd yazılarak komut istem penceresi üzerinden öğrenilebilir. Bilgisayar özelliklerini öğrenmek için systeminfo komutunu kullanabilirsiniz. Ekran kartı bilgilerine ulaşamayan kullanıcılar, sistem uygulaması üzerinden ekran kartı için bileşenler bölümünde yer alan görüntü adımını takip etmelidir. Bu bölümde tüm dâhili ve harici ekran kartları ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
Bilgisayar Özelliklerine Bakma

Bilgisayar özelliklerine bakma işlemi programlı ya da programsız pek çok yöntemle uygulanabilir. Donanım bilgilerini öğrendikten sonra bilgisayarınızın hangi oyun ve programı desteklediğini kolaylıkla öğrenerek sisteminizde yetersiz gördüğünüz donanımları değiştirebilirsiniz. İşletim sistemi Windows 7, Windows 8, Windows 10, olan bilgisayarlar için özel olarak geliştirilen program uygulamaları kullanmalısınız. Ücretsiz indirebileceğiniz programlar vasıtasıyla kurduğunuz tüm program uygulama ve oyunlar kesintisiz şekilde çalışacaktır.
Bilgisayar sistemi bilgilerini öğrenmek için en kolay adımlardan bir tanesi dxdiag tanı ekranıdır. Masaüstü ekranın sol kısmında yer alan Windows logosuna tıkladıktan sonra açılan ekranını arama kısmına dxdiag yazarak aratın. En iyi eşleştirme sonucunda karşınıza çıkan dxd tanı aracı uygulamasını komut ile çalıştırdıktan sonra cihazın tüm donanım özellikleri ekrana yansıtılacaktır. Bilgisayar özelliklerine bakma işlemi için açılan ekranda sistem kısmında karşınıza bilgisayarın adı, işletim sistemi, dili, sistem üreticisi, sistem modeli, BIOS, işlemci bellek, disk belleği dosyası, direktx, sürüm gibi bilgiler çıkacaktır.
izler için hazırladığımız diğer faydalı bilgiler kategorisindeki yazılarımızı da görmenizi tavsiye ederiz.